Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România este o organizație aparținând minorităților naționale, fiind o persoană juridică de drept privat, non-profit, neconfesională, având ca scop reprezentarea minorității slovace și cehe din România, atât în planul promovării perpetuării identității culturale, lingvistice și religioase, cât și în planul menținerii legăturilor specifice dintre membrii comunității slovace și cehe cu țara de origine, în condițiile prevăzute de Constituția României.
Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România a fost constituită în 4 ianuarie 1990 în oraşul Nădlac și în conformitate cu prevederile Statutului are ca principale obiective următoarele:
- exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a slovacilor şi cehilor din România;
- reprezentarea minorităţilor naţionale slovacă şi cehă, apărarea identităţii lor naţionale, a intereselor, drepturilor şi libertăţilor lor democratice fundamentale, respectând obligaţiile lor cetăţeneşti, legislaţia şi Constituţia României;
- afirmarea, conservarea şi transmiterea tradiţiilor culturale, istorice, laice şi bisericeşti;
- menţinerea legăturilor specifice dintre membrii comunităţilor slovace şi cehe cu ţara de origine;
- promovarea unui climat de colaborare interetnică şi de toleranţă.
În sensul desfăşurării unei activităţi eficiente, din 1998 Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România este structurată ca şi organizaţie cu 4 filiale zonale (Zona Slovacă a Bihorului – jud. Bihor, Sălaj, Satu Mare, Zona Aradului – jud. Arad şi organizații locale necuprinse în celelalte zone, Zona Banatului – jud. Timiş, Zona Cehă a Banatului de Sud - jud. Caraş-Severin şi Mehedinţi) şi 57 de organizaţii locale incluse în aceste filiale.
În cei 29 de ani de existenţă Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România s-a implicat pentru o transpunere cât mai bună în realitate a scopurilor şi obiectivelor propuse prin statut şi prin programele sale anuale şi periodice de activitate.